Hur sovrummet inreds är olika från familj till familj. Men en sak är lika hos de flesta – sängen finns där. Detta oavsett om den är uppbyggd av en mäktig träram eller bara fyra små ben. Hur själva sängen ser ut är en smaksak men när man sedan kommer till att välja bäddmadrass bör man ställa sig fler frågor för att få det bästa alternativet.

Mjuk/Hårdhet

Om man ska välja en mjuk eller hård bäddmadrass beror främst på vad man tycker är skönt. Därför ska man provligga dem i affären och detta på samma sätt som man vanligtvis ligger och sover. Men utöver det finns det några tester man kan göra. För det första att lägga sig på rygg. Kroppen ska då sjunka ner något så att ländryggen får stöd. Om så inte sker är bäddmadrassen för hård.

För det andra kan man lägga sig på en sida. Både höften och skuldran ska då sjunka ner så att midjan stöds av madrassen. På detta sätt blir ryggraden rak och man blir mer avslappnad.

Utöver de klassiska bäddmadrasserna finns även de tryckavlastande modellerna. Dessa består av ett material som formas efter den person som ligger på bäddmadrassen. Men oavsett om man provar en klassisk- eller en tryckavlastande modell så är det samma saker man ska tänka på. Både att man provar dem utifrån hur man brukar ligga hemma och sova samt att stödet för midjan ska finnas där.

Funktion

Den som tycker om att läsa i sängen kan med fördel titta på de modeller där delar av madrassen går att fälla upp vilket skapar betydligt fler lägen att sitta och ligga medan man njuter av boken. Har man småbarn får man räkna med att de även vill krypa upp i sängen och sova ett flertal nätter. Med andra ord kan det vara genomtänkt att köpa en något bredare säng än vad man själv skulle behöva. Mixen mellan komfort och funktion är inte helt lätt men man ska inte stressa i valet av rätt bäddmadrass. Med rätt val är det en investering som resulterar i betydligt bättre sömn och därmed bättre mående.