Då och då blir det elavbrott, även om det kanske inte sker så ofta. Men i en del områden har man större problem, och om elen försvinner på vintern kan det bli ganska kallt. Ibland tar det ju flera dagar, eller till och med längre, att reparera ledningarna och få allt på rätt köl igen. Därför bör man tänka efter i förväg, och vara förberedd på det värsta.

57-5-elda-med-vedEtt av de bästa sätten att hålla värmen vid ett elavbrott är genom att inte vara beroende av elförsörjningen. Oavsett var man bor så är det allt fler som sätter in en vedeldad kamin i hemmet, eller till och med flera. Detta är ett billigt och effektivt sätt att värma upp sitt hus, och i tillägg så är man skyddad mot det värsta.

Kallt året om

Det finns flera orter som har kallt så gott som hela året om, det vill säga att det aldrig blir riktigt varmt. Många föredrar att värma upp hemmet i alla fall någon timme om dygnet, så att det inte blir kyligt och otrevligt. Vissa år är det ju naturligtvis rekordvärme, men man vet aldrig i förväg hur det ska bli. Ofta vet man i alla fall att vintern blir kall, och det är den längsta årstiden. Därför anpassar man sitt hem och uppvärmningen för att aldrig behöva frysa.

Just sommaren kan vara ett litet problem eftersom många flyttar ut till sina sommarstugor. Dessa är vanligtvis inte byggda med isolering och annat som kan skydda mot väder och vind. En del är så gamla att de till och med har vedeldad spis, vilket dock kan vara skönt på kalla kvällar. Man kan beställa björkved till sommarstugan Norrtälje och vara säker på att hålla värmen oavsett väder. Den blir ju inte förstörd om den lagras väl utan kan ligga där och vänta på att man kommer ut.

Vare sig man känner någon bonde som fäller träd eller inte så är det lätt att förse sommarstugan eller hemmet med ved. Även för dig som bor i Södertälje erbjuder SweVed hemkörd björkved till din dörr. Det är alltså inte fråga om att köra runt och leta för att sedan bära själv, utan allt kommer direkt hem. Detta kan vara skönt för både unga och gamla, istället kan man använda sin dyrbara tid och ork till att njuta av naturen och semestern.

Beroende av el

En stor del av samhället idag fungerar med el, på ett eller annat sätt. Detta är bekvämt, man kan snabbt få till det man önskar. Men samtidigt så har det gjort de flesta familjer sårbara, så till vida att det lätt blir kaos när elen försvinner. Upsala Nya Tidning skriver här om hur ved kan rädda värmen vid elavbrott. Kanhända att man inte alltid vill elda med ved, men det kan vara bra att vara förberedd, speciellt om man bor i de delar av landet som verkar drabbas ofta.

Många väljer att elda med ved året om som ett steg i rätt riktning för miljömedvetenhet. Förnybara bränslen förstör inte naturen, utan om man handlar ved från rätt källa så hjälper man faktiskt skogen att växa till sig. En välskött skog, där man gallrar regelbundet och på ett ansvarsfullt sätt, blir frisk och långlivad. Djuren trivs och ekosystemet bevaras. Att det sedan också blir billigare för konsumenten i många fall är ett stort plus.

Framtidens bränsle

Att vara helt beroende av elnätet kan ha sina nackdelar, speciellt när något händer och man har elavbrott. Samtidigt så är det viktigt att tänka på framtiden, på den värld som ens barn och barnbarn ska leva i. Därför är ved ett av de allra bästa alternativen, för både uppvärmning av hemmet och varmvattnet. Allt fler väljer också att öka sin eltillförsel genom att installera solpaneler eller solceller. Dessa fungerar mycket bra även i de norra delarna av landet, trots att antal soltimmar är så mycket lägre.

Med en rejäl vedstapel bakom huset kan man alltså klara sig genom de kalla vintrarna, oavsett om elen går eller inte. Det blir både varmare och mer trivsamt i hemmet med en sprakande brasa, antingen i en eldstad eller inne i en kamin. Dagens enheter är energisnåla och effektiva, och man kommer snabbt att se skillnad på både värmen och kostnaderna.