Försäljningen på s.k gårdsbutiker ökar allt mer år från år. Ordet syftar på att det är små butiker som vuxit upp på de gårdar som produkterna producerats på. Från början var det mest livsmedel med kött, marmelad m.m  men det har även vuxit fram en hel del butiker som erbjuder skönhetsprodukter. Det kan vara parfymer som är tillverkade av rosenblad eller annat som går att hitta i trädgården likväl som cremer för att huden ska må bra. Nästan jämt är det ekologiska produkter så den som söker efter ekologiskt ansiktsvatten kan med fördel vända sig mot någon av dessa småbutiker.

Det roliga med dessa är att de som står bakom disken ofta är de som tillverkat produkterna. De kan svara på vad de exakt innehåller och hur de tillverkats. Det enda som inte är hemtillverkat är flaskorna som de ligger i. Men när det gäller tvålar är även hemdesignade små askar vanligt. Det är ju inget tvång att det måste vara en fin ask för att innehållet ska vara funktionellt och prisvärt men det gör stor skillnad om man har tänkt ge bort den som en present.

För även om många köper saker på dessa gårdsbutiker så är det främst presenter som köps. Att köpa en tvål på konsum, slå in den i ett paket och ge bort betyder nästan att man säger till den som får den att ”du luktar illa”. Men att köpa en hemdesignad tvål i en fin liten kartong och ge bort visar på omtänksamhet och tanke bakom presenten.

Det är inte heller så konstigt att hemdesignat och hemtillverkat är på frammarsch. När de flesta har allt de behöver är något udda och annorlunda en perfekt present. Detta oavsett om den luktar gott eller smakar gott.