Det är intressant att se hur heminredning och konstruktion har förändrats de senaste åren. Vissa grundläggande element förblir alltid de samma, men kanske i större eller mindre utsträckning. Trä av olika slag, till exempel, är fortfarande mycket populärt i svenska hem. Vare sig man målar, betsar eller bara lägger ett skyddande lager lack över så är detta alltid fint. Men nu finns det även en liten medtävlare för populära material i hemmen- glas.

524-5-glas-populartGlas har naturligtvis alltid funnits med på olika sätt, det är ingen som klarar sig utan fönster för att bara nämna ett exempel. Men på senare tid så har glas spelat en allt större roll i själva inredningen. Det är trots allt ett mycket vackert material, och användbart inom en rad olika områden. Samtidigt så är glas mycket starkare än man kanske tänker sig, speciellt när det är framställt på ett visst sätt.

Plats för glas överallt

Fönster är faktiskt ett bra exempel på utvecklingen där man använder glas. Nu för tiden så är det inte alls ovanligt med en annorlunda form på fönstren, och kanske också en avvikande färg på karmarna. Man sätter fönster lite varstans för att riktigt fånga in dagsljuset och förvandla ett mörkt rum till ett mysigt ställe med atmosfär.

Ett annat ställe där glas verkligen kommer till sin rätt är i trapporna. Oavsett hur de ser ut så kan ett räcke av glas ge den det där lilla extra, det ser ganska lyxigt ut med glas. Det ger också rymd och en känsla av att utrymmet är större eftersom man kan se genom glaset. Snygga glasräcken att ha inomhus kan man hitta hos Glashem. Det finns flera snygga varianter och kombinationer, där glas spelar huvudrollen.

Detta var inte lika vanligt tidigare och är ett område dit modet har skiftat. Många undrar varför de inte installerat ett räcke med glas redan förut, det är så snyggt. Men trots att det ser lätt och luftigt ut så är det riktigt starkt, man behöver aldrig vara nervös med dessa inredningsdetaljer eftersom de är gjorda för att hålla. Det finns mer information på www.glashem.se. De är experter på sin sak och har jobbat med glas i många år.

Ett användbart material

Det är inte bara inomhus som ett trappräcke gjort av glas kan vara snyggt. Många använder det också för att rama in sin altan eller uteplats. Här är det ju ännu viktigare att kunna vara ett med sina omgivningar, det känns nästan som att man sitter i en blomsteräng eller ett träd. En mycket liten balkong eller uteplats kan snabbt kännas större när räcket är tillverkat av glas. Detta gör att man kan utnyttja så gott som alla ytor i hemmet, som annars skulle vara allt för små. Helsingborgs Dagblad rapporterar här om hur populärt glas har blivit vid byggnation och renovering.

Glas har alltså vuxit till sig och intagit sin plats i folkhemmets hjärta. Naturligtvis vet man aldrig hur länge denna trend kommer att hålla i sig. Men det är egentligen inte relevant, för det som är viktigt är vad som är mode idag. Och har man hittat något man tycker om, ett material eller en design, så håller man fast vid det. När något blir populärt så har man helt plötsligt flera valmöjligheter och nya modeller kommer ut på marknaden. På det sättet kan man lättare se vad som finns att välja mellan. Detta är en av fördelarna med ett populärt material, och som gör det lättare för alla att hitta en modell de tycker om. Helt klart kommer glas att stanna kvar, det finns ingenting som visar på att trenden går neråt.