1583-1

Barnen tillbringar en stor del av sin dag i skolan. Det är därför viktigt att miljön är sund på alla sätt och vis. För kommunerna är detta ett stort ansvar som inte alltid är så lätt att kombinera med den begränsade budgeten de har. Att många av skolorna är gamla och slitna gör inte saken bättre. En bra miljö handlar ju inte bara om att kämpa mot mobbning och ha duktiga lärare. Det är också viktigt att innemiljön är sund. 

På sina håll så kan du känna en unken lukt i skolorna. Det är kanske inte överallt utan vissa utrymmen är speciellt utsatta. Eller så finns det fuktskador som bara verkar sprida sig. Även om det här inte är så roligt så är det på sätt och vis en fördel. När du ser fukten eller känner hur det luktar så är det lättare att upptäcka den. Ibland har det lett till stora mögelskador innan man kommit underfund med att skolan nog behöver en ansiktslyftning. Det är naturligtvis helt oacceptabelt men tyvärr en verklighet på flera orter. 

Frisk luft dygnet runt

Det finns flera olika sätt för att skapa en sund miljö inomhus. Till att börja med så måste du ha tillräckligt med ventilering. Luften måste nämligen cirkulera för att du ska få bästa effekt. I gamla hus fanns det ofta ett självdrag, men idag måste du skapa det själv genom att installera ventiler och fläktar. I skolorna där så många personer vistas varje dag är det extra viktigt att få in frisk luft. För alla avger fukt även om det är något som inte syns. Avfuktningsteknik sanerar, ventilerar och avfuktar

Om det finns mycket fukt i ett rum kan du använda dig av en maskin som tar bort den. Den kan stå på hela tiden eller bara när rummet är tomt. När du ser hur mycket vatten som den drar åt sig och som du måste tömma så förstår man bättre hur viktigt det är att få stopp på fukten. För att veta om det behövs en liknande maskin eller om du ska installera ventiler kan du anlita en firma som gör en inspektion. De är experter på fukt och liknande saker. Förutom att de kan upptäcka om det finns fukt på ett väldigt tidigt stadium så har de även de allra bästa lösningarna. 

Kontrollera din bostad och skola

Varje år så bör du kontrollera ditt hus. Ibland kan det behöva göras ännu oftare. Se efter om taket läcker eller om du måste byta ut någon takpanna. Hur pass tät är skorstenen? Fasaden måste målas med jämna mellanrum. Beroende på var du bor vart femte eller tionde år. Fönstren ska vara täta och ventilerna rena. Se efter fukt och framför allt om det börjat bildas mögel någonstans. Alla dessa kontroller bör även utföras på skolorna. Sedan gäller det naturligtvis också att åtgärda allting så fort som möjligt. Expressen skriver i en artikel om mögelskador vid bostadsköp. 

Det tar tid och kostar pengar att underhålla en byggnad. Men det kostar ännu mer om du måste sanera eller renovera när skadorna blivit stora. En del skolor, till exempel, har tvingats stänga på grund av att innemiljön inte var sund nog för barnen. Istället har de fått sitta i baracker där man inrett tillfälliga klassrum. En sanering kan ta tid, och det påverkar naturligtvis barnen. De har behov av rutiner och bra omgivningar. Utan fukt och mögel naturligtvis. Därför är det extra viktigt med bra ventilation i skolor. Läs mer i den här artikeln i Expressen

1583-2

Barnen förtjänar det allra bästa

Orsaken till att många kämpar för just skolornas innemiljö är att barn lättare blir sjuka. De har små kroppar som inte tål så mycket innan de reagerar. Tyvärr har en ökning av sjukdomar och allergier varit anledningen till att man ens har börjat titta på skolan. Inte förrän föräldrarna började hota med att stämma skolledningen så har de reagerat. Så borde det naturligtvis inte vara, och de flesta skolorna försöker nog ha kontroll över själva byggnaden. För ingen gör barnen sjuka med flit, det är vanligtvis en fråga om att alla tror att någon annan har ansvaret. Byråkrati kan leda till problem, men det är något som bör lösas så fort som möjligt. 

Ofta handlar det om pengar, som aldrig riktigt verkar räcka till. För du måste betala en vaktmästare som inspekterar och fixar med skolan. Samtidigt så har han andra uppgifter så det som inte verkar så akut får vänta. Skolmiljön borde dock anses vara akut eller extra viktig. Det borde ligga högst upp på listan av saker som bör göras. De flesta skolor arbetar redan med en begränsad budget. Det är ju så mycket du vill kunna göra med de unga, och helst på allra bästa sätt. 

Satsa på de unga

Idag läggs det ner stora resurser på att barnen ska sitta väl i skolan. De ska ha allt det material som de behöver för att kunna lära sig flera olika ämnen. Man målar väggarna i färger som stimulerar deras aktiviteter och ser till att de kan trivas när de går till skolan. Och det gör stor skillnad när klassrummet är inbjudande och välkomnande. Det är ett faktum att när du har trevliga omgivningar så minskar risken för vandalisering också. Inte bara i skolorna utan var som helst. En sliten och fuktig skola är mer inbjudande att förstöra. Det märks inte så stor skillnad i alla fall. 

1583-3

Sedan så jobbar många skolor hårt på att ge barnen en säker skolgång. Mobbning tolereras absolut inte och istället har man olika system där de äldre eleverna får hjälpa de yngre. Allt detta för att ge dem en god skolmiljö. Minst lika viktigt är det att tänka på den bokstavliga miljön, den luft de andas varje dag. 

När skolan är fri från fukt och mögel så minskar antalet allergier. Barnen är inte sjuka lika ofta och kan därför utnyttja sin skolgång fullt ut. På sina håll har astmatiker förlorat en stor del av skolåret bara för att luften i skolan inte vara sund. Det borde inte vara acceptabelt, men sker på fler ställen än man tror. Och ett barn som utsätts för dålig luft kan utveckla sjukdomar som sedan sitter i under lång tid. Deras lungor och kroppar kan skadas riktigt rejält. 

Jobba för en bättre inomhusmiljö i skolorna

Till att börja med ska skolor byggas av material som inte är giftiga. Men många av dem är gamla och det finns därför en del material som inte är de allra bästa. Det gör inte så mycket, bara det är tillräckligt med ventilation. När hundratals personer samlas varje dag så blir luften förorenad, på ett eller annat sätt. Tillsammans med de ämnen som väggarna avger kan det bli dålig luft. Därför bör den forslas ut och frisk luft komma in istället. 

Bra ventilation i skolorna främjar inte bara hälsan. Det gör eleverna mer alerta och pigga, så de klarar av att lära sig mer. Alla har behov av frisk luft, men barn lite extra. Syret får hjärnan att fungera och håller kroppen sund. Det finns tillräckligt med allergier idag, de behöver inte öka bara för att innemiljön i skolorna inte är okej. Därför är det extra viktigt med god ventilering i skolorna.